Usvojen Predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu

Bez autora
Sep 10 2012

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je nakon današnje sednice Vlade na kojoj su usvojeni Predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu i paket od 12 zakona kojima će se uvesti red u javne finansije i sprečiti finansijski kolaps države da je cilj ovih mera da se zaustavi dalje propadanje ekonomije.Osnovni cilj fiskalne konsolidacije je da se zaustavi dalje urušavanje ekonomije. To je neophodno učiniti u situaciji kada postoji veliki deficit, javni dug čije finansiranje nije lako, kada Srbija ima najmanju platu u regionu i najveće kamate, kada je kurs nestabilan, a proizvodnja pada.

Usvojen Predlog rebalansa budžeta za 2012. godinuPredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je nakon današnje sednice Vlade na kojoj su usvojeni Predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu i paket od 12 zakona kojima će se uvesti red u javne finansije i sprečiti finansijski kolaps države da je cilj ovih mera da se zaustavi dalje propadanje ekonomije.

Dačić je naveo da je osnovni cilj fiskalne konsolidacije da se zaustavi dalje urušavanje ekonomije. To je neophodno učiniti u situaciji kada postoji veliki deficit, javni dug čije finansiranje nije lako, kada Srbija ima najmanju platu u regionu i najveće kamate, kada je kurs nestabilan, a proizvodnja pada.

Tek nakon toga može biti primenjena strategija razvoja jer bez pokretanja proizvodnje ne može biti izlaska iz krize, naglasio je on.

Više od pola miliona penzionera čija su primanja manja od 15.000 dinara dobiće 13. penziju u četiri rate, a prva isplata očekuje se već u narednoj nedelji, potvrdio je Dačić.

Premijer je istakao da Vlada namerava da zaštiti slojeve stanovništva koji su najviše pogođeni krizom, što znači da neće biti zamrzavanja plata i penzija.

Dačić je napomenuo da će danas usvojene mere doneti uštede u iznosu od milijardu evra i da podrazumevaju drastične rezove smanjenjem nepotrebnih troškova države, između ostalog i ukidanjem raznih agencija, direkcija i fondova.

Akcize i porezi biće minimalno povećani, neće biti otpuštanja u javnom sektoru, ali u narednih šest meseci plate i penzije neće rasti planiranim tokom, već u skladu sa realnim mogućnostima, naglasio je premijer.

Prema njegovim rečima, odlučeno je da će plate u javnom sektoru i penzije moći da se povećaju dva odsto u oktobru i isto toliko u aprilu sledeće godine, da bi se od oktobra 2013. godine njihovo usklađivanje nastavilo kako je predviđeno fiskalnim pravilima.

Osnovno opredeljenje Vlade je da ekonomsku krizu, koja je ne samo naša nego i svetska, prevaziđemo uz najmanju moguću štetu, ponovio je Dačić.

Prema njegovoj oceni, bez obzira na to u kom periodu je kriza nastala i da li je počela u Srbiji ili na Zapadu, nema izlaska iz nje ukoliko svako u skladu sa svojim mogućnostima ne učini sve za našu zemlju i naš narod, a na privrednicima je sada da pokažu i da ukažu na to kako treba raditi za državu i za narod.

PDV 20 posto

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić naveo je da su među najznačajnijim antikriznim merama koje je Vlada danas usvojila povećanje PDV-a sa 18 na 20 posto, ukidanje 130 parafiskalnih nameta i taksi, kao i ograničenje plata u javnom sektoru koje neće moći da budu veće od 162.000 dinara.

Dinkić je naglasio da bi primena ovog programa trebalo da donese uštede u iznosu od 26 milijardi dinara u poslednjem kvartalu ove i 120 milijardi dinara u narednoj godini.

Prema njegovim rečima, da bi se očuvao standard građana, zadržana je posebna stopa PDV-a od osam posto na hranu, povećane su akcize na cigarete, dok je akciza na bezolovni benzin ostala nepromenjena

Ministar je naveo da je merama predviđeno obaranje konsolidovanog budžetskog deficita sa sadašnjih 7,1 posto na 6,7 posto do kraja godine.

Dinkić je istakao da će ovaj program za zaustavljanje krize, pored obaranja deficita, značiti i smanjenje brzine rasta javnog duga koji će po inerciji rasti i u narednom periodu, da bi se zaustavio 2014. godine.

Mere predviđaju ukidanje 130 parafiskalnih nameta, koje će rasteretiti privredu Srbije, naglasio je ministar i dodao da se za mala i srednja preduzeća od 1. januara naredne godine uvodi mogućnost da PDV plate tek kada naplate robu.

Prema njegovim rečima, Vlada je odlučila da poveća akcize na cigarete, kao i na dizel-gorivo, a porez na dividende i prihod od kamata povećan je sa 10 na 15 odsto.

Dinkić je ponovio da je za više od pola miliona najugroženijih penzionera sa primanjima ispod 15.000 dinara Vlada obezbedila posebnu pomoć u iznosu od po 16.000 dinara godišnje, čija će prva rata biti isplaćena već tokom sledeće nedelje.

Ministar je saopštio da će Vlada budžet za narednu godinu usvojiti do kraja oktobra, a u Skupštini će se naći u drugoj polovini novembra, i dodao da će istovremeno sa budžetom za 2013. godinu biti usvojeno i povećanje poreza na dobit sa 10 na 12 odsto.

Kriza je jako duboka, nema velikog izbora, ili će kriza uništiti Srbiju ili će Srbija zaustaviti krizu, istakao je Dinkić i izrazio uverenje da će Srbija uspeti da se izbori sa krizom.

Takođe, on je saopštio da će privreda Srbije u ovoj godini imati pad BDP-a između 0,5 i jedan posto.

1,5 milijardi evra za izmirivanje svih potreba

Srbiji je do kraja godine potrebno približno 1,5 milijardi evra za izmirivanje svih potreba, za šta će novac biti obezbeđen zaduživanjem na domaćem i inostranom tržištu.

Dinkić je istakao da je početkom sledećeg meseca planirano ponovno emitovanje emisije evroobveznica u iznosu od 750 miliona dolara. To je reotvaranje emisije koju je emitovala prethodna Vlada u iznosu od milijardu dolara i koja nije realizovana u celosti.

Dinkić je potvrdio da je u planu uzimanje direktnog kredita od Ruske Federacije u iznosu većem od 300 miliona dolara i rekao da će iznos saopštiti predsednici Srbije i Rusije Tomislav Nikolić i Vladimir Putin.

Za agrar 41 milijarda dinara

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević naveo je da će nakon rebalansa budžet za agrar u 2012. godini iznositi približno 41 milijardu dinara.

Rebalans budžeta nam donosi sredstva za isplatu svih ovogodišnjih subvencija u resoru poljoprivrede i omogućiće da u 2013. godinu uđemo bez ijednog dinara duga prema poljoprivrednijm proizvođačima, rekao je Knežević.

Ministar je naveo da će usvajanje rebalansa budžeta u Skupštini Srbije omogućiti i primenu vanrednih mera za ublažavanje posledica suše koje je predložilo resorno ministarstvo, a usvojila Vlada.

Prema njegovim rečima, i dalje nije poznata tačna šteta od suše jer nisu dobijeni svi podaci od lokalnih samouprava, ali je izvesno da je reč o ogromnim štetama koje se u naturalnom vidu ogledaju u smanjenju roda za 50 odsto, dok je u tržišnim cenama šteta sigurno veća od milijardu evra.

Knežević je istakao da će resorno ministarstvo u nekoliko narednih nedelja izaći sa zakonom o podsticajima u poljoprivredi, koji će kreirati takav ambijent gde će poljoprivrednici moći da planiraju svoju proizvodnju u dugoročnom periodu.

Taj zakon bi trebalo da bude usvojen u novembru zajedno sa zakonom o budžetu, a nakon javne rasprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik